UA-45503833-1 expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

četvrtak, 3. listopada 2013.

Ulja za kosu!

Nema nista divnije, prirodnije i korisnije od masaze tjemena i kose, a da nas pritom ne samo njeguje vec i opusta, od toplog tretmana uljima. Ovaj post posvecujem bas njihovoj venicanstvenosti hladno cjedjenim mutifunkcionalnim uljima koji su dobri ne samo za kosu vec i za kozu tijela i lica. Ljubav prema uljima pocela je u jako mracnom razdoblju za moju kosu jedne veceri trazila sam rjesenje za bolno suhu kosu koja je bila tretirana do granice iznemoglosti i naisla na jednu jako korisntan tekst o kokosovom ulju i njegovim carima kada je u pitanju kosa. Naime kokosovo ulje ima dovoljno male molekule laurinske kiseline koje prodiru u kosu i vlaze je iznutra. Laurinska kiselina je poznata po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima te je kao takvo ovo ulje jako dobro za rjesavanje problema vlasista kao sto je perut. Kokosovo ulje je odlicno i kao ulje za masazu i njegu koze. Stvara barijeru protiv infekcija, cini kozu meksom, sprecava stvaranje bora i starackih fleka. Fine molekule kokosovog ulja lako prodiru u kozu te jacaju vezivno tkivo sto pridonosi cvrstoci i elasticnosti koze.



Pored kokosovog ulja za kosu su jako dobro Maslinovo ulje i Ricinusovo ulje. Maslinovo ulje nije toliko ''malo'' i ne moze prodrjeti u dlaku ali zato jako dobro oblaze i jak je emolient tj. ovazivac i omeksava kosu te je stiti od vanjskih uticaja i odlican je izbor za mjesanje sa drugim uljima pri izradi raznoraznih pakunga za kosu. Dok ricinusovo ulje vec odavno poznato kao ubrzivac rasta kose rjesava tjeme i od najupornije peruti te jaca korijen dlake i podstice rast nove kose.

Od trenutka kada sam otkrila cari ulja a po najvise kokosovog ulja pa do danas potrosila sam sigurno 5 6 teglica ovog malog ljepotana. Pri kupovini ulja potrebno je obratiti paznju da to bude hladno cjedjeno ulje jer jednino takvo je podobno za njegu kose i koze trazite natpis hladno cjedjeno, hladno presano ili extra djevicansko ulje sa bio stembiljem. Ponavljam samo ovakva ulja pruzaju njegu kosi i kozi dok si ostala rafinisana ulja i mogu sluziti samo za ishranu. 

KORISTENJE ULJA(vazno)

Pri koristenju ulja se NE SMIJE PRETJERIVATI ulje je lipid znaci hidrofobna komponenta koja tjera vodu od sebe, dok je nasa kosa dvojake prirode te joj trebaju i lipidi i voda da bi bila optimalnog zdravlja, mekoce, sjaja itd. Ako se preterano koristi ulja ce ''otjerati'' prijeko potrebnu vodu iz kose i ona ce postati kruta i suha. Optimalno koristenje ulja varira od tipa kose npr. srednje zdravoj svilenkastoj kosi tanke dlake dovoljno je jednom mjesecno pakung uljima, debeloj, dok krutoj kosi debele dlake prijaju cesci tretmani.

I za kraj slika najdivnijeg malog stvorenja u univerzumu i moje rucetine kako ga gnjavi =^.^= 


Broj komentara: 9:

  1. Koliko košta i gdje kupuješ ovo kokosovo ulje? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imas u Mercatoru, Makroviti, Condimentu... Koliko ja znam, u Condimentu (-1 BBI) je najjeftinije...

      Izbriši
    2. Ovo kokosovo ulje se moze kupiti ako zivis u Sarajevu u badem butiku kosta 8km u merkatoru je 9,30km -.-

      Izbriši
    3. Hvala na odgovorima. :)) Od koliko je mililitara to tvoje? Znam da ima u Makroviti - 325ml./23,80 KM.

      Izbriši
  2. Da, da...sve je tako kako si napisala:) Kunem se u kokosovo i ricinusovo ulje:)

    OdgovoriIzbriši
  3. I ja volim ovo kokosovo, posebno sam ga puno koristila ljetos na plazi a ja sam svoj kupila u Bingu za oko 7 i nesto KM :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja nista nisam probala od ulja. Razmisljam o kokosovom.
    A to malo stvorenje je preslatko!

    OdgovoriIzbriši
  5. Topla preporuka za kokosovo ulje probala sam tonu ulja i na kraju sam ostala sa ova tri kao provjereno najbolja za moju kosu.

    OdgovoriIzbriši